Fitnessurheilijoiden kehon rasvamassan vähentämisen vaikutus immuunipuolustuksen toimintaan kilpailukauden aikana

Fitnessurheilijat valmistautuvat kilpailuun keskimäärin 3-5kk ajan tavoitteenaan vähentää kehon rasvamassaa säilyttäen harjoittelukauden aikana saavutettu kehon rasvaton massa. Tänä aikana tyypillisesti voimaharjoittelun määrää ei muuteta harjoittelukauden määrästä, mutta kestävyysharjoittelun määrä...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Salovuori, Tuuli
Muut tekijät: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2022
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/84285
Kuvaus
Yhteenveto:Fitnessurheilijat valmistautuvat kilpailuun keskimäärin 3-5kk ajan tavoitteenaan vähentää kehon rasvamassaa säilyttäen harjoittelukauden aikana saavutettu kehon rasvaton massa. Tänä aikana tyypillisesti voimaharjoittelun määrää ei muuteta harjoittelukauden määrästä, mutta kestävyysharjoittelun määrä lisääntyy ja samalla energiansaanti vähenee. Runsaan harjoittelun ja alhaisen energiansaannin tiedetään heikentävän immuunipuolustuksen toimintaa, mutta tarkat molekyylitason mekanismit ovat epäselvät. Tässä tutkimuksessa selvitettiin tapahtuuko fitnessurheilijoilla fitness-kilpailuun valmistautumisen aikana immuunipuolustuksen toiminnassa muutosta vertaamalla 15 sytokiinin, C-reaktiivisen proteiinin (CRP) ja kortisolin veripitoisuuksia kilpailuun valmistavan kauden alussa ja lopussa. Kilpailuryhmän 21 perustervettä fitnessurheilijaa (naisia n=10, miehiä n=11, ikä 28,2 ± 5,3 vuotta, pituus 174 ± 9 cm, paino 80,0 ± 13,3 kg) pudottivat kehon rasvamassan määrää vähentämällä energiansaantia ja lisäämällä kestävyysharjoittelua valmistautuessaan kilpailuun. Kontrolliryhmässä 18 fitnessurheilijaa (naisia n=9, miehiä n=9, ikä 29,3 ± 4,6 vuotta, pituus 172 ± 9 cm, paino 75,0 ± 13,5 kg) jatkoi tavanomaista harjoitteluaan ja ruokavaliotaan. Tutkittavilta otettiin laskimoverinäyte ja analysoitiin kehonkoostumuksen muutoksia paastotilassa kilpailuun valmistavan kauden alussa ja kaksi viikkoa ennen kilpailua. Verinäytteestä määritettiin ELISA-immunomenetelmällä 15 sytokiinin (IL-1a, IL-1b, IL-6, IL-8, IL-10, TNFa, IFN-g, Eotaxin, GROa, I-309, IP-10, MCP-1, MCP-2, RANTES, TARC) pitoisuudet, sekä CRP:n ja kortisolin pitoisuudet. Kehonkoostumusmittaukset tehtiin DXA (Dual X-Ray Absorptiometry) -menetelmällä. Tilastollisena menetelmänä käytettiin toistomittausten varianssianalyysiä. Kilpailuryhmän kilpailuun valmistava kausi kesti keskimäärin 20,2 (± 3,4) viikkoa, jonka aikana tutkittavien rasvamassa väheni keskimäärin 15,6 (± 5,5) kg:sta 5,9 (± 3,6) kg:aan (p<0,001). Kilpailuryhmän tutkittavien rasvaton kehonpaino pysyi ennallaan tutkimusjakson aikana. Puolestaan kontrolliryhmän tutkittavien kehon rasvamassa keskimäärin nousi hieman: 13,4 (± 5,3) kg:sta 15,2 (± 5,5) kg:aan (p<0,001). Veren CRP:n pitoisuus laski (p<0,001), ja MCP-1 (p=0,023) ja RANTES (p=0,012) pitoisuudet nousivat. Muissa määritetyissä veriarvoissa ei tapahtunut tilastollisesti merkitsevää muutosta kilpailu- ja kontrolliryhmien alku- ja loppumittausten välillä. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan tulkita immuunipuolustuksen toiminnan olevan kohtalaisen vakaa fitnessurheilijoiden rasvamassan vähenemiselle mitattujen muuttujien osalta 20 viikon painonpudotuksen aikana. Fitnessurheilijoiden kilpailuun valmistava kausi näyttää sisältävän sellaisia elementtejä, joilla kehon koostumusta on mahdollista muuttaa energiavajeen ja runsaan harjoittelun aiheuttamasta kuormituksesta huolimatta, ilman että mitattujen muuttujien osalta immuunipuolustuksen toiminta juurikaan muuttuu.