The PMO blueprint : a modular template to establish a PMO in an IT organisation - Bhandari, Biplob (2022)
Project Management Office (PMO) on kehittyvä ratkaisu lieventämään monimutkaisia projekteja keskisuurissa ja suurissa yrityksissä. Kestämään kovaa kilpailua projektipohjaisten organisaatioiden välillä, PMO on ollut hyödyllinen työkalu erilaisten projektinhallintaan liittyvien rajoitteiden ratkaisemiseen. Suomessa suuret monikansalliset organisaatiot ovat ottaneet PMO:ta käyttöön viimeisten 5-10 vuoden aikana keskisuurten yritysten kiinnostuksen kasvaessa. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tuottaa PMO-mallipohja, joka voidaan muotoilla objektiivisesta näkökulmasta tarpeen mukaan. Tässä opinnäytetyössä selostetaan yleisiä projektinhallinnan terminologioita keskittyen vain niihin elementteihin, jotka vaikuttavat projektinhallintaan korkeammalla tasolla. Kirjallisuus jatkaa sitten teoriassa, miksi PMO on vastaus nykyisiin organisaation monimutkaisuuteen. Teoria on todistettu oikeaksi saatavilla olevan kirjallisuuden, valkoisten kirjojen ja osallistuvien yritysten avulla. Tämä opinnäytetyö Vertaa aiemmin saatavilla olevia piirustuksia, kartoittaa ne kirjallisuuteen ja vahvistaa sitten kartoituksen haastateltujen osallistujien vastauksista. Validoitu suunnitelma jaetaan sitten järjestettäviin tehtäviin tai virstanpylväisiin, jotka noudattavat projektin elinkaaren mallia. Lopuksi jaon aika-validointi tarkistetaan vuoden 2020 kvantitatiivisen tutkimuksen perusteella. Loppujen lopuksi tuloksena on vaiheittainen keittokirja projektinhallinnan reseptistä, joka luotiin Bhandarin PMO-suunnitelmaksi. Tässä opinnäytetyössä todetaan, että Bhandarin PMO Blueprint perustuu neljään projektinhallinnan pilariin: projektinhallinta, resurssienhallinta, salkunhallinta ja strategia. Näitä pilareita tukee PMO Sustainability koulutuksen ja osaamisen parantamisen avulla, kun taas pitkällä aikavälillä globaali PMO valvoo niitä.