An automatic method for assessing spiking of tibial tubercles associated with knee osteoarthritis - Patron, Anri (2022)
Polvinivelrikon kasvavan esiintyvyyden vuoksi tehokkaat varhaiset diagnoosimenetelmät ovat haluttavia. Radiografia on keskeinen osa polvinivelrikon diagnostiikassa. Polvinivelrikon varhainen tunnistaminen on haastavaa, sillä tärkeimpiä polvinivelrikon merkkejä on vaikea havaita röntgenkuvista taudin varhaisessa vaiheessa. Koneoppimallien kehittämistä varhaiseen polvinivelrikon tunnistamiseen vaikeuttaa lisäksi saatavilla olevan datan kohinaisuus. Tämän tutkielman tavoitteena oli tarkastella hypoteesia eminentian terävöitymisestä varhaisen polvinivelrikon piirteenä. Tutkielmassa kehitettiin myös neuroverkkopohjainen malli piirteen tunnistamiseen röntgenkuvista. Työn tulokset viittaavat eminentian terävyyden olevan yhteydessä varhaiseen polvinivelrikkoon. Tämän lisäksi piirre voidaan tunnistaa automaattisesti röntgenkuvista. Työn tuloksia voidaan pitää kuitenkin vasta alustavina.