Pysyvä ja silti muuttuva parisuhde : esikoistaan odottavien vanhempien toiveet parisuhteestaan - Knuutila, Annika; Jokelainen, Heidi (2022)
Parisuhde joutuu usein koetukselle vanhemmuuteen siirtymävaiheessa, mutta vanhemmaksi tulemiseen liittyy parisuhteen näkökulmasta myös pysyvyyttä ja myönteisiä muutoksia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia toiveita esikoistaan odottavilla vanhemmilla on parisuhteestaan lapsen synnyttyä. Lisäksi tarkoituksena oli tunnistaa pariskuntatyyppejä parisuhdetta koskevien toiveiden pohjalta. Tutkimuksen uutuusarvona oli odottavien vanhempien tarkastelu pariskuntina. Pro gradu -tutkimus oli osa Suomen Akatemian rahoittamaa ja Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kansainvälisten yhteistyökumppaneidensa kanssa toteuttamaa Yhteisvanhemmuuteen oppimassa -tutkimushanketta (2019–2023). Tutkimukseen osallistui 30 esikoistaan odottavaa pariskuntaa. Puolisot haastateltiin erikseen hyödyntäen teemahaastattelua. Aineiston analysoinnissa käytettiin temaattista analyysia ja pariaineiston tyypittelyä. Tutkimus osoitti, että odottavat vanhemmat toivovat parisuhteeltaan pysyvyyttä ja muutosta, parisuhteen merkityksellisyyttä sekä parisuhteen ylläpitämistä erilaisin keinoin. Toiveiden pohjalta tunnistettiin kaksi pariskuntatyyppiä: Vakaata parisuhdetta toivovat pariskunnat ja Syvenevää parisuhdetta toivovat pariskunnat. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että odottavat pariskunnat jakavat samankaltaisia toiveita parisuhteen elementtien säilymisestä, mutta eroavat sen suhteen, näyttäytyykö parisuhde heille enemmän vakaana vai alati muuttuvana ihmissuhteena. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä esikoistaan odottavien vanhempien toiveita vastaavia asiantuntijapalveluja.