Automaatiojärjestelmän poikkeustilanteiden hallinta käyttöliittymäsuunnittelun avulla ja sen tuomat hyödyt - Haapalainen, Olli (2022)
Automaatiojärjestelmät ovat kehittyneet paljon kuluneiden vuosikymmenten aikana. Nykyaikaiset automaatiojärjestelmät käsittelevät suuria määriä dataa, mikä vaikeuttaa prosessin monitorointia ja poikkeustilanteiden hallintaa. Poikkeustilanteet aiheuttavat suuria taloudellisia tappioita teollisuusyrityksille vuosittain, ja ne voivat pahimmassa tapauksessa johtaa jopa menetettyihin ihmishenkiin. Tämä on johtanut poikkeustilanteiden hallinnan tutkimukseen. Käyttöliittymäsuunnittelu on yksi poikkeustilanteiden hallinnan keinoista, ja sillä on merkittävä vaikutus muun muassa käyttäjän tehokkuuteen ja asenteisiin järjestelmää kohtaan. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin poikkeustilanteiden hallinnan tutkimuksen mukaisten käyttöliittymäominaisuuksien vaikutusta käyttäjän ja organisaation tasolla sellu- ja paperiteollisuuden kontekstissa. Tutkimuksen kohteena oli Experion Orion Console -niminen operaattorin työpiste, joka on kehitetty ASM konsortion esittelemien suuntaviivojen mukaisesti. Experion Orion Consolesta eriteltiin seitsemän käyttöliittymäominaisuutta, jotka otettiin tarkempaan tarkasteluun ja joiden vaikutuksia käyttäjään arvioitiin syvemmin. Tutkimuksen tuloksena havaittiin, että poikkeustilanteiden hallinnan mukaisen käyttöliittymäsuunnittelun avulla voidaan saavuttaa useita hyötyjä, kuten operaattorin parempi tilannetietoisuus, nopeampi hälytysten havaitseminen sekä tehokkaampi vuorovaikutus järjestelmän kanssa. Tulokset osoittivat myös, että kaikkia Experion Orion Consolen käyttöliittymäominaisuuksia ei oltu otettu käyttöön odotetulla tavalla, ja osaa suunnitelluista ominaisuuksista ei oltu hyödynnetty ollenkaan. Tästä syystä haastattelututkimuksen tulokset käyttöliittymän hyödyistä poikkesivat hieman kirjallisuuskatsauksen tuloksista. Tutkimuksen tuloksista oli kuitenkin havaittavissa, että lähes kaikki poikkeustilanteiden hallinnan tutkimuksen mukaiset käyttöliittymäominaisuudet olivat tuoneet hyötyjä operaattoreiden kannalta. Poikkeustilanteiden hallinnan mukaisen käyttöliittymän hyödyt voivat laajemmin ajateltuna ulottua yrityksen arvoketjumallin mukaisesti operaatioiden ja henkilöstöresurssien hallinnan tasoille.