Vertaisesta voimaa - Heikkonen, Elina (2022)
Kirjallisuuskatsaukseni käsittelee vertaistuen merkitystä mielenterveyskuntoutujan kuntoutumisessa. Tutkielmani tavoitteena oli vastata kysymyksiin “Mikä merkitys mielenterveyskuntoutujalle on vertaisesta?” ja ”Tukevatko vertaisen kokemukset mielenterveyskuntoutujan kuntoutumista?” Etsin aineistoista vertaisen kokemuksen merkityksiä kuntoutujalla. Tästä lähtökohdasta selvisikin, että kokemus ja merkitys ovat työni keskeisiä teemoja. Voimaantuminen tuli myöhemmin, mutta ehkä vahvimmin yhdeksi keskeiseksi teemaksi työhöni. Voimaantuminen on merkittävää kuntoutumisessa, mutta voimaantuminen on myös lähtökohta monelle kuntoutumisen edellytykselle. Keskeisiä käsitteitä työssäni ovat mielenterveyskuntoutuja, vertainen ja kuntoutuminen. Näiden käsitteiden teoriat ovat työni taustalla. Etsin tietoa kuntoutuja lähtöisesti. Aineistoista löysin merkityksiä myös vertaiselle ja yhteiskunnalle, mutta työssäni kuntoutuja on keskiössä. Vertaisuudella tarkoitan vertaistukea, jota voi saada toiselta saman kokemuksen tai tilanteen läpikäyneeltä. Lähteinä käytän teoksia, jotka käsittelevät vertaistukea, mielenterveyttä, voimaantumista ja kuntoutumista sekä artikkeleita, väitöskirjoja ja pro gradu töitä, joissa aiheina on vertaistuesta tehdyt tutkimukset. Löysin toisen kokemuksen merkityksiä mielenterveyskuntoutujalle lähdeaineistoista hyvin. Työssäni tulee esille kuntoutujan ääni. Työssäni tulee esille myös kuntoutujan tarvitsevia itsestä nousevia vahvuuksia, joiden löytämiseen ja etsimiseen vertaisesta saa voimaa.