Keuhkofunktiot ja astma liikuntaseuratoiminnassa mukana olevien nuorten ja samanikäisten verrokkien välillä - Salokangas, Saara (2022)
Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää suomalaisissa liikuntaseuroissa harrastavien nuorten ja niissä harrastamattomien verrokkinuorten keuhkofunktioiden eroja. Lisäksi selvitetään, kuinka paljon uusia astmadiagnooseja brokodilataatiokokeen perusteella ilmenee ja eroavatko astmadiagnoosien määrät eri osapopulaatioilla. Tutkielmassa vertaillaan populaatioiden välisiä eroja riskilajien eli kestävyysurheilulajien (jääkiekko, uinti, maastohiihto, suunnistus ja luistelu) ja ei-riskilajien (salibandy, koripallo, jalkapallo, yleisurheilu ja voimistelu) harrastajia yhdessä ja erikseen liikuntaseurassa harrastamattomien nuorten ryhmään.