Vasemman ja oikean etusormen yhtäaikaisen passiivisen liikutuksen aiheuttaman proprioseptiivisen signaalin kortikaalinen lateralisaatio - Juurakko, Joona (2022)
Proprioseptoreiksi lasketaan lihaksessa oleva lihasspindeli, jännerakenteissa sijaitseva Golgin jänne-elin, nivelessä sijaitsevat reseptorit ja ihon venymää aistivat reseptorit. Kortikokinemaattisen koherenssin (CKC) avulla voidaan laskea ääreishermostolta lähtevän proprioseptiivisen signaalin ja keskushermoston vasteen välistä koherenssia. CKC kuvaa kortikaalisen vasteen voimakkuutta proprioseptiiviselle signaalille. Näyttäisi siltä, että proprioseptiivisen informaation käsittely olisi lateralisoitunut oikealle aivopuoliskolle. Tarkoittaen sitä, että kyseistä informaatiota prosessoidaan enemmän oikealla aivopuoliskolla verrattuna vasempaan aivopuoliskoon. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, havaitaanko pneumaattisen stimulaattorin avulla tapahtuvan etusormien jatkuvan liikkeen CKC:n kortikaalista lateralisoitumista primääreillä sensorimotorisilla alueilla (SM1). Lisäksi tarkasteltiin etusormien CKC:n voimakkuuden ja sen lateralisoitumisen yhteyttä molempien käsien näppäryyttä mittaavan Grooved Pegboard testin aikaan. Yhteensä 31 oikeakätisen koehenkilön tulokset analysoitiin lopullisessa tarkastelussa. Analyysit suoritettiin koko otoksen tasolla ja aikaisempien havaintojen mukaisesti myös ikäryhmissä. Ikäryhmät jaettiin otoksen mediaanin mukaan nuoriin (alle 35-vuotiaat, n = 16) ja varttuneisiin (yli 35-vuotiaat, n = 15). Neuraalinen aktiivisuus mitattiin magnetoenkefalografian avulla ja sormien passiivinen liikutus suoritettiin pneumaattisilla stimulaattoreilla. Sormien passiivisen liikkeen ja neuraalisen aktiivisuuden välille laskettiin CKC:n voimakkuus liiketaajuudella (F0) ja sen ensimmäisellä harmonisella taajuudella (F1). CKC F0-taajuuden lateralisoituminen oli yhteydessä käsien näppäryyteen (r = -0.409, p < 0.05). CKC:n F0-taajuuden lateralisoituminen oikealle hemisfäärille ennusti parempaa käsien näppäryyttä (β = -22.70, p < 0.01). Oikean sormen ja vasemman hemisfäärin SM1 alueen CKC F0-taajuuden voimakkuus oli yhteydessä heikompaan käsien näppäryyteen (0.459, p < 0.01). Koko otoksen kohdalla CKC:n voimakkuuden lateralisoituminen ei ollut tilastollisesti merkitsevää, vaikka yksilöiden kohdalla havaittiin CKC:n voimakkuuden lateralisoitumista. Nuorten ryhmässä havaittiin merkitsevästi voimakkaampi CKC F1-taajuudella vasemman hemisfäärin SM1 alueella. Nuorilla CKC F1-taajuuden lateralisaatio oli yhteydessä käden näppäryyteen (r = -0.629, p < 0.05). Tarkoittaen parempaa käsien näppäryyttä, kun oikean hemisfäärin CKC:n voimakkuus oli yhtä korkea tai korkeampi kuin vasemman hemisfäärin SM1 alueen. Tulokset tukevat käsitystä, että oikean hemisfäärin aktiivisuus on yhteydessä ihmisen sensorimotorisiin toimiin, jotka nojaavat proprioseptiivisen informaation käsittelyyn.