The essential knowledge, skills and personal attributes of the 2020s marketing professional - Ojanperä, Riikka (2022)
Yritykset tarvitsevat yhä enenevissä määrin markkinoijia, jotka tietävät kuinka digitaalista markkinointia toteutetaan ja miten erinäisiä digitaalisia työkaluja käytetään. Myös metataitojen merkitys jatkuvasti muuttuvassa työelämässä on korostunut. Nämä muutokset käytännön markkinoinnissa ovat vaikuttaneet myös markkinoinnin koulutukseen, sillä yliopistojen odotetaan kouluttavan markkinoinnin osaajia, jotka omaavat useita nykymaailmassa tarvittavia tietoja ja taitoja. Aiempien tutkimusten mukaan tämä ei kuitenkaan ole ollut helppoa: koulutuksen avulla opittu osaaminen ei vastaa käytännön markkinointityössä vaadittua osaamista. Tämän tutkimuksen tavoitteena onkin kuvailla, millaisia tietoja, taitoja ja persoonallisuuspiirteitä suomalaisilta markkinoijilta vaaditaan. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään vaikuttaako työn taso, työantajan yrityssektori tai työantajan yrityskoko markkinoijalta vaadittuihin osaamisiin. Lopuksi työnantajien vaatimia tietoja ja taitoja verrataan Jyväskylän yliopiston markkinoinnin opintosuunnassa painotettuihin tietoihin ja taitoihin, jotta voidaan selvittää vastaako koulutus käytäntöä. Tutkimuksessa analysoitiin työpaikkailmoituksia ja kurssikuvauksia teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Myös SPSS-ohjelmaa hyödynnettiin tulosten analysoinnissa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että suomalaisilta markkinoijilta odotetaan erityisesti digitaalisen markkinoinnin tietämystä, kommunikointi- ja yhteistyötaitoja sekä sosiaalisen median käytön osaamista. Lisäksi suomalaisten markkinoijien toivotaan olevan luovia, oma-aloitteisia ja itsenäisiä. Tulosten mukaan erityisesti työn tasolla on vaikutusta työnhakijoilta vaadittaviin tietoihin ja taitoihin. Lisäksi tulosten perusteella voidaan päätellä, että Jyväskylän yliopiston markkinoinnin koulutus ei vastaa täysin työnantajien vaatimuksiin ja esimerkiksi metataitojen ja teknisten taitojen kehittämistä ei ole priorisoitu koulutuksessa tarpeeksi. Markkinoinnin koulutusta olisikin syytä kehittää vastaamaan paremmin työmaailmaa, jotta markkinoinnin oppiaineesta valmistuvien työllistyminen helpottuu.