Pienyrityksen liiketoimintamalli ja sen sopeuttaminen muutostilanteessa - Rapala, Antti (2022)
Tämä tutkimus käsittelee pienyrityksen liiketoimintamallia ja sen sopeuttamista ennakoituun muutostilanteeseen. Tutkimuksen lähestymistapa on konstruktiivinen tapaustutkimus, jossa tutkittavana kohteena toimii suomalainen uistimia valmistava perheyritys. Tutkimuksen tavoitteena on kuvata kohdeyrityksen liiketoimintamalli ja luoda yritykselle muutoskonstruktio, jolla yritys pyrkii sopeutumaan toimintaympäristössään tapahtuvaan muutokseen. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu johdon laskentatoimen ja liiketoimintamallin käsitteisiin. Tutkimuksessa analysoidaan liiketoimintakanvaasin avulla kohdeyrityksen asiakkaita, tuotteita ja tuotannonohjausta, minkä lisäksi selvitetään, miten kohdeyrityksessä uistimia valmistetaan ja kenelle niitä myydään. Tutkimuksen aineisto kerättiin havainnoimalla kohdeyrityksen toimintaa vuoden 2022 aikana esimerkiksi tutkimalla yrityksen tuotantoprosessia ja analysoimalla kirjanpidon dataa. Lisäksi aineistoon kuuluu yrityksen sähköpostiliikenteen, verkkokaupan ja yrityspalaverien sisällön analysoiminen. Tutkimuksessa muodostettiin kuvaus kohdeyrityksen liiketoimintamallista, jossa uistimia valmistetaan tuotantotehtaassa ympäri vuoden. Lisäksi tutkimuksessa luotiin vuoden 2021 myyntidatan perusteella ymmärrys yrityksen tärkeimmistä asiakkuuksista. Tutkimuksessa rakennettiin kohdeyritykselle strateginen muutoskonstruktio, jossa esitellään yritykselle konkreettinen liiketoiminnan muutossuunnitelma. Muutoskonstruktion strategia hyväksyttiin kohdeyrityksessä ohjaamaan sen toimintaa tulevaisuudessa.