Factors affecting cloud-based CRM system procurement process - Laaksonen, Aatu (2022)
Tässä tutkielmassa selvitetään pilvipohjaisen tietojärjestelmän hankintapäätökseen liittyviä tekijöitä. Hankintaprosessi voidaan määritellä olevan tavaran tai palvelun ostamisen prosessina. Tälle tutkimukselle relevantimpaa on tietojärjestelmän hankintaprosessi, joka on paljon monimutkaisempi prosessi, sillä siihen kuuluu usein moderneja teknologioita, kuten pilvi. Aihetta ei ole tutkittu tietojärjestelmätieteen alalla kattavasti. Mahdollisten tietojärjestelmien tai teknologioiden silkka volyymimäärä aiheuttaa sen, että aiheella on laaja määrä näkökulmia, joita tutkia. Aiheeseen on myös mahdollista liittää psykologinen puoli ihmiselementtiin liittyvien teorioiden kautta. Esimerkki tällaisesta teoriasta on kontingenssiteoria. Tämä tutkimus koostuu kahdesta pääosiosta. Ensimmäinen osio on kirjallisuuskatsausosio. Tässä osiossa aiempaa tutkimusta tarkastellaan antamaan pohjaa tutkimuksen empiiriselle osuudelle. Tutkimuksen toinen osuus on empiirinen osuus, joka toteutettiin tapaustutkimuksen muodossa. Tapaustutkimus pyrkii määrittämään pilvipohjaisen tietojärjestelmän hankintaprosessiin liittyviä tekijöitä. Materiaali on kerätty puolistrukturoitujen haastattelujen kautta. Kaikki haastateltavat edustavat eri yritystä, toimialaa, ja tapausta, vaikkakin kaikilla haastateltavilla on yhteistä pilvipohjaisen tietojärjestelmän hankintaprosessi. haastattelukysymykset muodostettiin kirjallisuuskatsauksen perusteella. Tutkimuksen löydökset ovat osittain linjassa aikaisemman tutkimuksen kanssa. Suurin ero löytyi vaikutuksen määrästä, joka tekijöillä on. Eritoten turvallisuudessa ja käyttäjäkokemuksessa eroja oli huomattavasti enemmän. Aiemmassa tutkimuksessa mainitaan turvallisuus vaikuttavana tekijänä usein, siinä missä tässä tutkimuksessa se tulee esiin vain kerran haastatteluissa. Päinvastoin käyttäjäkokemus ja helppous mainitaan tässä tutkimuksessa useasti, kun taas aiemmalla tutkimuksella on vaikeuksia löytää tätä merkittävänä tekijänä pilvipohjaisen tietojärjestelmän hankintaprosessissa.