Sukupuolittunut materia lasten kuvakirjallisuudessa - Kärkinen, Essi (2022)
Lasten kuvakirjallisuus on mukana lasten elämässä varhaisvuosista alkaen. Kirjallisuudessa sukupuoli tehdään lukijalle näkyväksi materian välityksellä. Tämä laadullinen tutkimus tutki sukupuolittuneen materian esiintymistä lasten kuvakirjoissa. Tutkimuksen tehtävänä oli selvittää, miten sukupuolittunut materia näkyy uusissa suomenkielisissä lasten kuvakirjoissa. Tutkimuksen aineisto valittiin Jyväskylän kaupunginkirjaston vuoden 2020 sadasta lainatuimmasta lasten kuvakirjasta. Aineisto koostui kuudesta suomenkielisestä lasten kuvakirjasta, jotka oli julkaistu vuosien 2010–2019 aikana. Kuvakirjat analysoitiin tekstin osalta hyödyntäen laadullista teoriaohjaavaa sisällönanalyysia ja kuvien osalta visuaalista, aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tuloksista ilmeni, että aineiston kirjoissa oli piirteitä sukupuolittuneesta materiasta. Tulokset jakautuivat kolmeen pääteemaan, jotka olivat esineet ja asiat, ulkonäkö ja fyysiset ominaisuudet sekä värit. Selkeimmät kuvituksesta havaittavissa olevat piirteet sukupuolittuneesta materiasta painottuivat muun muassa vaatteisiin ja niiden väreihin sekä henkilöhahmojen ulkonäköön, kuten hiusten pituuteen tai kasvon piirteisiin. Sukupuolittunut materia tuli esille tekstistä vain vähäisesti ja se painottui lähinnä kuvailuun ulkonäöstä tai fyysisistä ominaisuuksista. Tutkimustulokset toivat uutta, ajankohtaista tietoa sukupuolittuneen materian ilmenemisestä lasten kuvakirjoissa. Kirjojen julkaisuvuodesta riippumatta jokaisessa aineiston kirjassa oli havaittavissa joitakin piirteitä sukupuolittuneesta materiasta. Tulevaisuudessa uusi tutkimustieto on tarpeen käsityksen sukupuolittuneesta materiasta, sukupuolesta ja kirjallisuudesta kehittyessä.