Humushappojen rooli muokatun Fenton-menetelmän tehostajina öljyhiilivedyillä pilaantuneen maaperän kunnostamisessa - Lindell, Kristiina (2022)
Maaperän pilaantuminen on ihmisen toiminnasta aiheutuva ympäristöongelma, joka voi olla haitallinen ympäristön lisäksi myös ihmisten terveydelle. Maaperän pilaantumisesta aiheutuvien haittojen takia pilaantuneiden alueiden kunnostaminen on tärkeätä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin turpeesta peräisin olevien humushappojen kykyä tehostaa öljyhiilivedyillä pilaantuneen maaperän kemiallista ja biologista kunnostamista. Tutkimuksen lähestymistapana oli kokeellinen työ, jossa öljyhiilivedyillä pilaantuneelle maa-ainekselle tehtiin panos- ja kolonnikoe sekä kaksi vetyperoksidikoetta. Panos- ja kolonnikokeessa selvitettiin öljyhiilivetyjen biohajoavuutta kemiallisen käsittelyn jälkeen. Kemiallisena käsittelynä oli muokattu Fenton-menetelmä, jossa käytettiin humushappoja metalli-ionien kelatoimiseen ja siten estämään vetyperoksidin liian nopeata hajoamista. Vetyperoksidikokeissa selvitettiin pelkän vetyperoksidin vaikutusta maanäytteen öljyhiilivetypitoisuuden vähenemiseen sekä humushappojen kykyä hidastaa vetyperoksidin hajoamista öljyhiilivedyillä pilaantuneissa maanäytteissä. Panos- ja kolonnikokeen aikana öljyhiilivetypitoisuudet vähenivät kemiallisen käsittelyn ja biohajoamisen myötä. Panoskokeessa öljyhiilivetypitoisuudet vähenivät alle niille määritellyn ohjearvon, mutta kolonnikokeessa öljyhiilivetypitoisuudet jäivät ohjearvojen yläpuolelle. Humushappojen havaittiin hidastavan vetyperoksidin hajoamista kolonneissa tehdyissä kokeissa, mikä voi selittää öljyhiilivetyjen heikompaa hajoamista lyhyen kontaktiajan kolonnikokeessa. Panoskokeessa humushappojen vaikutusta ei kuitenkaan ollut nähtävissä, sillä öljyhiilivetypitoisuus väheni kaikissa näytteissä suunnilleen saman verran. Vetyperoksidi tehosti öljyhiilivetyjen hajoamista, mutta se oli melko tasavertainen veden ja humusvalmisteiden kanssa. Tämän tutkimuksen perusteella humusvalmisteiden kehittämistä ei välttämättä kannata suunnata öljyhiilivedyillä pilaantuneen maaperän kunnostamiseen, mutta aihetta olisi kuitenkin hyvä tutkia lisää.