Actions and attitudes towards recycling : a study of Finnish construction companies - Manninen, Simo (2022)
Jätehuoltoa on ollut olemassa ensimmäisistä yhteisöistä lähtien. Kuitenkin vasta noin sata vuotta sitten jäte tunnistettiin globaaliksi ongelmaksi ja ratkaisuja sen hoitamiseksi alettiin kehittää. Rakentaminen on energiaintensiivinen ja resursseja vaatia toimiala, josta syntyy merkittävä määrä jätettä. Tämä vastaa noin kolmasosaa kaikesta jätteestä maailmanlaajuisesti. Vuonna 2008 EU asetti tavoitteeksi kierrättää 70 % rakentamisen jätteestä vuoteen 2020 mennessä. Suomi on jäljessä tästä tavoitteesta, koska tällä hetkellä rakennusjätteen kierrätysaste on 48 %. Heinäkuusta 2022 lähtien Suomen jätelaki vaatii rakennusliikkeitä lajittelemaan erikseen aiempaa enemmän jätejakeita. Aiemmat tutkimukset kertovat, että kierrätysasteen parantamiseksi tarvitaan uusia toimintamalleja ja lainsäädäntöä. Jätehuolto pitäisi myös sisällyttää rakennusliikkeiden toimintaan ja strategiaan. Aiempi tutkimus viittaa myös siihen, että toiminnot ja asenteet vaikuttavat toisiinsa. Tämä tutkimus pyrkii selvittämään millaisia toimenpiteitä rakennusliikkeet tekevät erilliskeräysvelvoitteen eteen ja parantaakseen jätehuoltoa. Tutkimuksessa tarkastellaan myös toimenpiteiden kytkeytymistä yritysstrategiaan, sekä asenteita jätteen erilliskeräystä kohtaan. Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että suosituin toimenpide on jätehuollon koulutus ja tiedottaminen. Jotkut rakennusliikkeet ovat sisällyttäneet jätehuollon suoraan strategiaansa. Toisilla se taas kytkeytyy strategiaan muiden ympäristötavoitteiden kautta. Tulokset viittaavat myös siihen, että rakennusliikkeillä on mahdollisuus parantaa jätehuollon strategioita ja kehittää toimintojaan entisestään. Tulosten mukaan rakennusliikkeet seuraavat mieluummin jätteen lajitteluastetta, kun kierrätysastetta. Asenteissa huomattiin joitakin eroja aiempaan tutkimukseen verrattuna, tämä näkyi esimerkiksi asenteissa jätteen vähentämistä kohtaan. Myös johdon sitoutumisen jätehuoltoon huomattiin olevan paremmalla tasolla kuin aiemmin. Lopuksi tulosten pohjalta esitetään kuinka strategia, toiminnot ja asenteet kytkeytyvät toisiinsa. Tämä tutkimus antaa käsityksen rakennusliikkeiden jätehuollon nykytilasta Suomessa sekä erilaisista strategiaan kytkeytyvistä toimenpiteistä rakentamisen jätehuollossa.