Aikaperusteisen toimintolaskentamallin kehittäminen perintäalalla : case-tutkimus - Rintala, Robert (2022)
Kustannuslaskennalla on pitkä historia osana yrityksen päätöksentekoprosessia. Uusien kustannuslaskentamenetelmien kehittäminen on perustunut yritysjohdon tarpeisiin saada tarkempaa tietoa tuotteiden, palveluiden ja asiakkaiden kannattavuuksista. Tässä pro gradu -tutkielmassa tavoitteena oli suunnitella perintäalalla toimivalle kohdeyritykselle aikaperusteiseen toimintolaskentaan perustuva pilottimalli, jonka avulla voitaisiin kehittää kohdeyrityksen nykyistä kustannuslaskentamallia, ja joka samalla tukisi yrityksen asiakaskohtaista hinnoittelua. Suunnitellun mallin avulla pyrittiin osoittamaan aikaperusteisen toimintolaskennan tuomat edut case-yrityksen nykyiseen kustannuslaskentamalliin verrattuna. Tutkielma toteutettiin toimintatutkimuksena, jossa tutkimusaineisto koostui case-yrityksen kirjanpidon luvuista ja yrityksen eri tietojärjestelmistä saaduista tiedoista. Lisäksi aineistona hyödynnettiin case-yrityksen henkilöstön haastatteluita ja suoraa havainnointia. Suunniteltavaa kustannuslaskentamallia varten haastateltiin yhteensä viittä case-yrityksessä eri tehtävissä toimivaa henkilöä ja seurattiin perintäosaston työntekijöiden suorittamia työtehtäviä. Suunniteltu pilottimalli osoitti aikaperusteisen toimintolaskennan soveltuvuuden case-yrityksen tarpeisiin, kun toiminnot ovat helposti mitattavissa ja johdettavissa yrityksen tietojärjestelmistä. Kustannuslaskentaa varten kehitetyt aikayhtälöt pystyvät huomioimaan asiakaskohtaiset erot perintäprosessin aikana syntyneissä kustannuksissa ja tunnistamaan käyttämättömään kapasiteettiin liittyvät kustannukset. Tutkimustulokset tukevat aiempia tutkimuksia aikaperusteisen toimintolaskennan hyödyntämisestä tehokkaana kustannuslaskentajärjestelmänä palvelualojen organisaatioissa, joissa resursseihin liittyviä kustannuksia voidaan arvioida työntekijöiden ajankäytön perusteella volyymiperusteisten ajureiden sijaan.