“No tottakai se on täynnä tätä tieteiden kieltä” : Finnish teachers’ perceptions on using English and the language of their subject - Lyytikäinen, Lasse (2021)
Tämä tutkimus selvitti suomalaisten CLIL-aineenopettajien (CLIL, Content and Language Integrated Learning) käsityksiä oppiaineen omasta tiedonalakohtaisesta kielestä sekä vieraan kielen vaikutuksesta siihen ja toisinpäin. Oppiaineissa käytettävä kieli eli tiedonalojen kieli on paljon tutkittu, mutta yhä laajalti aliymmärretty ilmiö, joka kuitenkin läpäisee kaikki oppiaineet ja -asteet. Myös vieraskielinen aineenopetus CLIL on vuosikymmeniä käytössä ollut opetustapa ja kansainvälisesti hyvin tutkittu ja dokumentoitu ilmiö. Nämä kaksi tutkimuskohdetta eivät kuitenkaan ole aikaisemmin kohdanneet, ja ottaen huomioon, että CLIL:ssä tiedonalan kieli on luonnollisesti myös vieraalla kielellä, tällainen yhdistys oli äärimmäisen oleellista tehdä.