Parhaiten arvosteltujen videopelien ansaintamallien trendit vuosina 2010–2019 - Mäenpää, Paulus (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa pyritään selvittämään, mitkä videopelien ansaintamallit ovat yleistyneet, vähentyneet tai pysyneet samoina vuosien 2010–2019 välillä. Tätä tutkielmaa edeltänyt tutkimus on painottunut paljolti tutkimaan, mitä seurauksia ansaintamalleista on kuluttajille eli videopelien pelaajille. Tutkimusta ansaintamallien yleisyydestä tai kehityssuunnista on tämän tutkielman valossa tehty hyvin vähän. Aineisto on kerätty Metacritic.com-verkkosivulta, joka kokoaa yhteen peliarvosteluja ja antaa niiden pohjalta peleille arvosanan. Aineisto tutkittiin tilastollisesti ja silmämääräisesti kaaviokuvien avulla. Tutkielman tuloksina on nähtävissä, että vain muutaman ansaintamallin kohdalla on tapahtunut tilastollisesti merkitsevää kasvua tai laskua. Merkittävimmät havainnot olivat independent-pelien nousu ja pelilaajennusten lasku. Tutkielmassa pohditaan myös mahdollisia syitä ansaintamallien trendeille.