"Arvon Nyymit..." : tutkimus syvän ja pimeän verkon keskusteluista ja keskustelijoista - Stenhammar, Mira (2022)
Tutkimuksessa selvitettiin syvän ja pimeän verkon keskustelufoorumeista yksilöiden anonyymia käyttäytymistä sekä keskustelujen sisältöä. Tutkimuksen tavoitteena oli laajentaa tietämystä aiheesta, jotta tulevaisuudessa kyettäisiin paremmin tunnistamaan ja ymmärtämään niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla digitaalisen maailman negatiivisia ilmiöitä. Tutkimuksen tarkoituksena oli myös lisätä tietoisuutta siitä, miksi verkkoympäristössä sorrutaan helpommin epäasialliseen kirjoitteluun. Kybertoimintaympäristön tutkiminen tarjoaa valmiuksia havaita tulevaisuudessa entistä paremmin uusia uhkia sekä paljastaa erilaisten kyberrikosten valmisteluja. Tutkimuksen kohteena olivat suomenkieliset keskustelufoorumit, jotka löytyivät syväverkosta sekä pimeästä verkosta. Keskusteluja kerättiin muun muassa Suomiskene ja Ylilauta.org verkkofoorumeilta. Aineisto kerättiin hyödyntämällä Tiedolla vihaa vastaan -hankkeen määrittelemiä kymmentä vihapuheessa yleisemmin käytettyä sanaa. Tutkimus toteutettiin hyödyntämällä olemassa olevaa indeksointirobottia, joka etsi hakusanamääritysten perusteella syvästä ja pimeästä verkosta niihin liittyviä keskustelutuloksia. Kerätty aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä. Analyysin seurauksena hakusanojen ja sisällön perusteella aineistosta muodostui kolme yhdistävää teemaa: maahanmuuttajat ja etniset vähemmistöryhmät, sukupuoli ja seksuaalisuus sekä, valtiovalta ja ideologia. Tutkimuksen tulokset laajensivat ymmärrystä verkkokeskusteluista ja -keskustelijoista. Yksi keskeinen löydös oli se, että verkkoympäristössä yhteiskunnan polarisoituminen on hyvin näkyvää ja sitä keskusteluissa myös uusinnetaan ja vahvistetaan. Toinen tulos oli että, keskusteluissa sukupuolista puhutaan eri tavoin – naisista usein halventavasti. Useimmat keskusteluista olivatkin tyylinsä vuoksi tunnistettavissa mieskirjoittajaksi. Paikoin seksuaalisia vähemmistöryhmiä arvostellaan edelleen negatiivisesti. Kuitenkin verkkoympäristön anonymiteetin tuoma suoja mahdollistaa esimerkiksi erilaisten seksuaalisten vähemmistöryhmien entistä avoimemman keskustelukulttuurin. Anonyymiys mahdollistaa kuitenkin myös vastuuttoman ja aggressiivisen verkkokäyttäytymisen.