Pienryhmätyöskentelyyn siirtyminen vuorovaikutustilanteena alakoulun avointen oppimisympäristöjen oppitunneilla - Toivainen, Janita (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin alakoulun avointen oppimisympäristöjen oppituntien aikaisia siirtymiä pienryhmätyöskentelyyn. Kiinnostuksen kohteena oli, miten opettajat toteuttavat oppilaiden jakamisen pienryhmiin ja miten oppilaat reagoivat näihin eri tapoihin. Tutkimuksen aineisto koostui 25 oppitunnin videomateriaalista, joka kerättiin kolmessa avoimen oppimisympäristön alakoulussa vuosina 2017–2021. Tutkimuksen osallistujina olivat kymmenen luokan oppilaat (n = 299) ja heidän kanssaan työskentelevät opettajat (n = 24) ja koulunkäynninohjaajat (n = 6). Aineisto analysoitiin keskustelunanalyysin menetelmällä. Aineistosta löydettiin neljä tapaa, joilla opettajat jakoivat oppilaat pienryhmiin: opettaja nojautui etukäteen päättämäänsä ryhmäjakoon, opettaja jakoi oppilaat spontaanisti ryhmiin, opettaja kehotti oppilaita muodostamaan ryhmät tai opettaja salli yhteistyön itsenäisiä tehtäviä tehtäessä. Oppilaat reagoivat erilaisiin ryhmänmuodostustapoihin suuntautumalla tehtävään, ilmaisemalla myönteisiä tai kielteisiä tunteitaan, pyrkimällä turvaamaan oman sosiaalisen asemansa, huolehtimalla vertaisen ryhmään pääsystä sekä päätymällä työskentelemään yksin joko tietoisena valintana tai tahtomattaan. Tutkimuksen perusteella siirtymät pienryhmätyöskentelyyn olivat vuorovaikutustilanteena kaikkein sujuvimpia ja sosiaalisesti vakaimpia, kun opettajat nojautuivat aikaisemmin suunnittelemaansa ryhmäjakoon. Muissa ryhmiinjakotavoissa esiintyi runsaasti oppilaiden keskinäistä sosiaalista neuvottelua ja potentiaalisesti turvattomuutta herättäviä tilanteita, tai oppilaiden oli vaarana päätyä työskentelemään yksin.