Analyysin kohteena asiantuntijavallan käsite ja valtamuodon ilmeneminen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaalituloksissa - Rissanen, Annika (2022)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tarkastella asiantuntijavallan käsitettä itsenäisenä terminä, ja havainnollistaa esimerkin avulla, kuinka valtamuoto näyttäytyy suomalaisessa yhteiskunnassa. Tutkielman ensimmäisessä osiossa sovellan Walker & Avant käsite-analyysimallia vuodelta 1988 käsiteanalyysin toteuttamiseksi. Mallin avulla tutkin käsitteen käyttöä, sen ominaispiirteitä, sekä lähikäsitteitä. Tutkielman toisessa osiossa tutkin, miten asiantuntijavalta näyttäytyy kevään 2022 aluevaalien vaalituloksissa. Olen rajannut aineiston käsittelemään niitä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon ehdolla olleita sekä valtuustoon valittuja, joilla on sote-alan koulutus- tai ammattitausta. Tarkoituksenani on selvittää juuri sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osuutta aluevaltuuston kokoonpanossa. Aineistonani hyödynnän Oikeusministeriön vaalitietojärjestelmää sekä Ylen vaalitulospalvelua. Koulutus- ja ammattitaustaa koskevien tietojen varmistamiseksi olen hyödyntänyt Valviran ylläpitämää JulkiTerhikki-järjestelmää. Käsiteanalyysi osoittaa, että asiantuntijavallan käsitteelle ei ole olemassa yhtä aukotonta määritelmää, mutta sitä voidaan tarkentaa käyttöesimerkkien ja ominaispiirteiden kautta. Analyysin myötä asiantuntijavallan ominaispiirteinä voidaan pitää muun muassa tietoperustaisuutta, legitimiteettiä, sekä vaikuttavuutta päätöksentekoon. Puolestaan aluevaalitulosanalyysin yhtenä lopputulemana on sote-alan asiantuntijoina toimivien aluevaltuutettujen suuri määrä, mikä on havaittavissa yli puoluerajojen.