“Double-decker buses, AmongUs, FBI and McDonalds” : 2nd, 4th and 6th graders’ associations and attitudes towards English in Finland - Kamunen, Milla (2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää alakouluikäisten lasten ajatuksia ja asenteita englannin kieltä kohtaan Suomessa, globaalin englannin kontekstissa. Aineiston tuottivat perusopetuksen toisen, neljännen ja kuudennen luokan oppilaat. Aineisto koostuu ryhmissä tuotetuista 34 piirroksesta. Oppilaiden tehtävänä oli piirtää ja/tai kirjoittaa kaikkea, mitä heille tulee mieleen sanoista ”englannin kieli”. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla yhdessä teorian ohjaamana. Aineistosta muodostettiin kolme teemaa: a) asenteet englannin kieltä kohtaan kulttuurisesti ja maantieteellisesti sitoutumattomana kielenä, b) asenteet englannin kieltä kohtaan osallistumisen välineenä sekä c) asenteet englantia kohtaan opiskeltavana kielenä. Tutkimus osoitti, että asenteet englannin kieltä kohtaan olivat moninaisia ja vaihtelivat näkökulman mukaan. Englannin kieli yhdistettiin vahvasti Yhdistyneisiin Kuningaskuntiin sekä Yhdysvaltoihin. Maiden ja englannin kielen yhteys koettiin lähinnä neutraalina ja itsestään selvänä asiana. Asenteet vaihtelivat, mutta positiiviset asenteet liittyivät lähinnä kulttuurisiin piirteisiin, kun taas negatiiviset asenteet keskittyivät henkilöihin. Englannin kieli oli läsnä oppilaiden elämässä moninaisin tavoin ja suhtautuminen kieleen olikin pääosin positiivista. Englanti koettiin välineenä, joka mahdollistaa niin osallisuuden kuin osallistumisenkin erilaisissa konteksteissa. Negatiiviset asenteet kohdistuivat englannin kielen rooliin negatiivisten vaikutteiden välittäjänä. Tämä ilmeni tuloksissa nuorten lasten tietoisuutena erilaisista jännitteistä maailmalla. Kielen opiskelun näkökulmasta englantiin asennoiduttiin vaihtelevasti, mutta kuitenkin korostaen informaalin oppimisen merkitystä positiivisten asenteiden synnyssä.