Sitoutunut sitoutumattomuuteen : Sitoutumaton Kansalaisliike MYÖ Lappeenrannan kunnallispolitiikassa 1995–2017 - Jurvanen, Niilo (2022)
Puoluepolitisoitunut kunnallinen päätöksenteko oli 1980–1990-luvuilla kriisissä. Tämän seurauksena kansalaiset alkoivat kokea kasvavaa etäisyyttä puolueisiin ja poliittiseen päätöksentekoon, joka näkyi äänestysaktiivisuuden voimakkaana laskuna. Puolueisiin kohdistunut kasvava kritiikki synnytti 1990-luvulla pienpuolueita ja sitoutumattomia liikkeitä, jotka lupasivat tuoda suoraa kansalaisvaikuttamista kunnallisvaltuustoihin. Liikkeet saivat nopeasti valtakunnallista kannatusta, ja myös Lappeenrantaan perustettiin sitoutumaton liike vuonna 1995.