Exploring the scope of Enterprise Architecture thinking : perspectives from Finnish organisations - Ivanov, Vladislav (2022)
Tämä tutkimus tarkastelee organisaatioiden kokonaisarkkitehtuuriajattelun laajuutta. Kokonaisarkkitehtuuri (KA) on usein nähty jokseenkin epämääräisenä ja vaikeasti lähestyttävänä. Jopa kokonaisarkkitehtuurin ammattilaisten keskuudessa puuttuu usein yhteisymmärrys siitä, mitä kokonaisarkkitehtuuri tarkoittaa kunkin ajattelussa. Tutkimus valaisee taustalla vaikuttavia kokonaisarkkitehtuurin laajuutta ohjaavia ajattelumalleja, kokonaisarkkitehtuurin laajuutta erilaisissa käytännön konfiguraatioissa, erilaisten kokonaisarkkitehtuurin laajuutta koskevien valintojen vaikutuksia sekä erilaisia kontekstitekijöitä, jotka voivat vaikuttaa kokonaisarkkitehtuurin laajuuteen. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla luotiin läpileikkaus kokonaisarkkitehtuurin laajuutta koskevaan keskusteluun aiemmassa kirjallisuudessa. Tämän jälkeen ymmärrystä rikastettiin empiirisen tutkimuksen avulla kvalitatiivisesti. Empiirinen aineisto kerättiin suomalaisilta kokonaisarkkitehtuurin ammattilaisilta puolistrukturoitujen haastattelujen avulla ja analysoitiin käyttäen lähestymistapana tulkitsevaa sisältöanalyysiä. Tutkimuksen tärkeimmät löydökset tuovat esille kokonaisarkkitehtuurin laajuuden monitahoisen luonteen, joitakin organisaatioiden kokonaisarkkitehtuurin laajuuteen vaikuttavia trendejä, mahdollisen päällekkäisyyden kokonaisarkkitehtuurin ja johtamisen tieteenalojen välillä, useita kokonaisarkkitehtuurin laajuuteen vaikuttavia käytännön kysymyksiä, kokonaisarkkitehtuurilaajuuden kontekstisidonnaisen luonteen sekä imago-ongelman kokonaisarkkitehtuurin laajuuteen vaikuttavana haasteena.