Kotitalouksien velkaantuminen ja kulutuksen sensitiivisyys taloudellisiin shokkeihin Suomessa - Hiltunen, Roope (2022)
Tässä Pro gradu- tutkielmassa tarkastellaan kotitalouksien kulutuksen sensitiivisyyttä shokkeihin korkotasossa, käytettävissä olevissa tuloissa sekä asuntohintaindeksissä velkaantumisasteen kasvaessa. Kotitalouksien kokonaiskulutus on yksi suurimmista talouskasvun ajureista. Kotitalouksien velkaantuminen kasvattaa kotitalouksien kokonaiskulutusta, mutta luo myös kotitaloussektorille riskejä. Tutkielma perustuu teoreettiseen viitekehykseen makro-tasolla Keynesin mallia soveltaen ja käsittelee kotitalouden velanottopäätöksen teoriaa myös mikrotasolla soveltaen Modiglianin life cycle-hypoteesia, koti-talouden hyötyfunktiota sekä Friedmanin pysyvän tulotason hypoteesia. Tutkielman empiriassa rakennetaan TVAR-malli Suomen tilastokeskukselta sekä Suomen Pankilta saadulla aineistoilla. Ekonometrisesta mallista lasketaan im-pulssivastefunktiot matalan ja korkean velkaantumisasteen regiimeiltä. Tutkimustulosten mukaan erityisesti korkotason muutokset aiheuttavat voimakkaampia muutoksia kotitalouksien kokonaiskulutukseen korkeamman velkaantumisasteen tasolla. Tutkimustulokset vahvistavat aikaisemman kirjallisuuden käsitystä korkoriskistä.