Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen finanssialalla : hajautettu rahoitus - Talvela, Katja (2022)
Tutkielmassa tarkastellaan lohkoketjuteknologian hyödyntämistä finanssialalla sekä sen mahdollista potentiaalia muuttaa alan perustaa. Lohkoketjut ovat nykypäivän trendi, mutta niiden käyttö on vielä vähäistä verrattuna nähtyihin mahdollisuuksiin, minkä takia tällaisen tutkielman tekeminen onkin perusteltua. Tämän lisäksi motiivina tutkielman tekemiseen toimii kirjoittajan oma kiinnostus tutustua aiheeseen syvemmin. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja siinä perehdytään erityisesti siihen, kuinka lohkoketjuilla voitaisiin tehostaa finanssialan toimintaa, millaisia hyötyjä käyttöönotto on mukanaan alalle tuonut sekä millaisissa prosesseissa sitä voitaisiin vielä tulevaisuudessa tehokkaammin hyödyntää. Kontrastina koettuihin hyötyihin pohditaan myös syitä, miksi lohkoketjuteknologian käyttöönotto ja hyödyntäminen on haastavaa finanssialalla sekä millaisia rajoituksia siihen nykypäivänä vielä liittyy. Tutkimustuloksina esitetään finanssialalla todistettuja lohkoketjujen käyttökohteita muun muassa erilaisien älysopimuksia käyttävien hajautettujen finanssiapplikaatioiden muodossa. Lopussa eritellään myös oikeudellisia, kaupallisia ja teknologisia haasteita, joita tutkimuksista on ilmennyt.