Reunalaskennan tietoturva nykyaikaisessa ajoneuvossa - Pasanen, Mauno (2022)
Teknologian kehittymisen myötä arkipäiväiset laitteet, kuten kodinkoneet ja ajoneuvot, muuttuvat älykkäiksi esineiden internetin toimijoiksi. Siirrettävänä voi olla tietoja miljardeista laitteista, tai on käsiteltävä tietoa ilman merkittävää viivettä. Perinteisen datakeskusvetoisen pilvilaskennan törmätessä haasteisiin näitä ratkomaan on kehittynyt pilvilaskennan osa-alue reunalaskenta, joka käsitteenä tuo tiedon käsittelyn laitteeseen tai laitteen lähelle. Reunalaskennan laajeneminen on kasvattanut myös reaalimaailman turvallisuusuhkia, ja esimerkkejä miljoonien laitteiden tai yksittäisten ajoneuvojen haltuunotosta on lukuisia. Tietoturvan toteutuneet haasteet vaikuttavat laajasti miljoonien ihmisten elämään, liiketoimintaan ja yhteiskunnan toimivuuteen.