Tiedustelusyklin ilmentyminen rikostiedustelussa - Pitkäaho, Paavo (2022)
Tiedustelusykli on vakiintunut tapa tiedustelun perustoimintamallin kuvaamiseen. Tiedustelusykliä on kuitenkin kritisoitu, koska nykyaikaisen tiedustelun ei ole nähty toimivan mallin kuvaamalla tavalla. Tiedustelusyklin soveltuvuus rikostiedustelun kuvaamiseen on myös ollut osittain epäselvää. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, että soveltuuko tiedustelusykli nykyaikaisen rikostiedustelun kuvaamiseen tutkimalla Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön rikostiedusteluprosesseja. Tapaustutkimus toteutettiin haastattelemalla rikostutkintayksikön henkilöstöä ja analysoimalla haastatteluaineisto teoriasidonnaisen temaattisen analyysin avulla. Tutkimustulosten perusteella tiedustelusykliin kohdistuva kritiikki oli monin paikoin perusteltua, eikä tiedustelusykliä voitu Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön osalta pitää pätevänä mallina rikostiedustelutoiminnan kuvaamiseen. Kaikki tiedustelusyklin osat olivat havaittavissa rikostutkintayksikön tiedusteluprosesseissa, mutta niiden ilmeneminen tiedustelusyklin kuvaamalla tavalla ei ollut säännönmukaista. Tutkimuksessa arvioitiin myös vaihtoehtoisten mallien soveltuvuutta rikostiedusteluprosessin kuvaamiseen. Rikostiedustelun voitiin kuitenkin nähdä sisältävän useita erilaisia prosesseja toimijoista ja toiminnan tavoitteesta riippuen, mikä vaikeuttaa yksittäisen prosessikuvauksen käyttämistä.