Kyberturvallisuus osana siviili-ilmailun turvallisuutta - Kallio, Riina (2022)
Tässä tutkimuksessa tavoitteena oli selvittää, miten kyberturvallisuus vaikuttaa siviili-ilmailun turvaamiseen. Kyberturvallisuutta tarkastellaan tutkimuksessa kyberturvallisuuden hallintamallin kautta. Tarkastelunäkökulma valittiin siviili-ilmailun turvallisuuden rakenteen myötä, sillä turvallisuustoimet perustuvat alalla vahvasti eri turvallisuuden hallintajärjestelmiin. Tutkimuksen rajaus keskittyy kaupalliseen lentoliikenteeseen ja rajaus koskee siviili-ilmailua suomalaisten toimijoiden näkökulmasta. Tutkimuksen kirjallisuuskatsaus muodostuu kyberturvallisuuden hallinta-mallin sekä siviili-ilmailun turvaamisen viitekehyksistä. Kyberturvallisuuden hallintamallin viitekehyksessä käsitellään kyberturvallisuutta käsitteenä, kyber-turvallisuuden hallintaa, johtamisesta, riskienhallintaa sekä resilienssiä. Viitekehykseen on otettu vertailtavaksi kaksi yleisesti tunnettua kyberturvallisuuteen ja tietoturvallisuuteen keskittyvää hallintamallia; NIST sekä ISO/IEC 27001. Siviili-ilmailun turvaamisen viitekehys rakentuu siviili-ilmailun turvaamisen teoriasta, siviili-ilmailun turvaamisessa käytetyistä hallintajärjestelmistä sekä siviili-ilmailun kyberturvallisuuden teoriasta. Lisäksi viitekehykseen on sisällytetty siviili-ilmailun turvaamisen ja ilmailun kyberturvallisuuden kannalta keskeisiä säädöksiä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena ja aineistonkeruu-menetelmänä käytettiin systemaattista kirjallisuuskatsausta sekä puolistrukturoituja teemahaastatteluita. Kaksi haastatteluista toteutettiin etäyhteyden avulla ja kaksi paikan päällä kasvotusten. Haastateltaviksi valittiin siviili-ilmailun turvallisuuden sekä ilmailun kyberturvallisuuden asiantuntijoita ilmailualan organisaatioista sekä Suomen ja Euroopan valvovan viranomaisen puolelta. Haastattelut litteroitiin, jonka jälkeen tutkimustulokset teemoiteltiin lopulta neljään pääteemaan. Tutkimuksen tulokset muodostuivat kirjallisuuskatsauksen sekä haastatteluanalyysin pohjalta. Johtopäätöksissä otettiin huomioon edeltävien syötteiden lisäksi aiempien tutkimusten löydökset, jotka esiteltiin tässä tutkimuksessa.