TE-toimiston ja aikuissosiaalityön työnjaosta ja yhteistyöstä - Pentti, Aino (2022)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee sisällönanalyysin keinoin TE-toimiston ja aikuissosiaalityön työnjakoa ja yhteistyötä. Tutkimuskysymyksinä ovat, miten tehtävät jakautuvat TE-toimiston ja aikuissosiaalityön välillä sekä miten tahojen perustehtävät, tavoitteet ja arvot eroavat ja miten ne ovat yhteneväisiä, ja mitä se kertoo tahojen yhteistyöstä? Tutkielman aineistona toimii TE-toimiston ja aikuissosiaalityön työntekijöille suunnattu kysely. Sisällönanalyysin avulla aineistosta löytyvistä perustehtävistä on tehty luokittelu, johon sisältyvät osallisuus tavoitteena sekä arvoina itsemääräämisoikeus ja oikeudenmukaisuus. Tuloksia on tulkittu moniammatillisen yhteistyön teorioiden sekä aktiivisen työvoimapolitiikan teorioiden avulla. Aiempien tutkimusten mukaan TE-toimiston ja aikuissosiaalityön tehtävänjako ja näkökulmat eroavat siten, että TE-toimisto keskittyy enemmän työllistymiseen liittyvään osallisuuteen ja aikuissosiaalityön asiakkaan kokonaistilanteeseen. Kyseinen erottelu näkyy myös tässä tutkielmassa tahojen tehtävänjaossa. Tutkielman tulosten perusteella TE-toimiston työntekijöiden työssä korostuvat säännöt, sopimukset sekä vastuut, kun taas aikuissosiaalityön työhön kuuluu enemmän asiakaslähtöisyys sekä oikeudenmukaisuuteen liittyvä harkinta. Aktiivisen työvoimapolitiikan näkökulmat, kuten yksilöllisyyden korostaminen sekä tavoitteellisuus, tulivat esiin kummankin tahon vastauksissa. TE-toimiston ja aikuissosiaalityön yhteistyö näyttäytyi aineiston perusteella pääasiassa toimivana, mutta siitä puuttui selkeä yhteinen näkökulma ja systeeminen työskentelyote.