Futsalpelaajien pelaaja- ja urheilupolut verrattuna jalkapalloilijoiden polkuihin - Madetoja, Joonas (2022)
Suomessa pelaajien päätymistä futsalin pariin ei laajemmin ole tutkittu. Tässä työssä pyrin selvittämään missä vaiheessa urheilupolkua futsalpelaajat siirtyvät futsalin pariin ja missä iässä he ovat aloittaneet panostamisen ainoastaan tähän lajiin. Tätä vaihetta voidaan kutsua Còten (1999) urheilijan polun kolmijaossa erikoistumisvaiheeksi tai Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) raportin mukaan valintavaiheeksi (Cóte 1999; Finni ym. 2012, 12). Tarkastelen myös omassa kappaleessa jalkapalloilijoiden urheilupolkuja, missä vaiheessa he ovat erikoistuneet juuri jalkapalloon. Tällä tavoin saan vertailtua kahden jaloil-la pelattavan lajin pelaajien erikoistumis-/valintavaihetta. Tutkin myös, millaisia pelaajapolkuja futsalpelaajille on luotu. Selvittämällä pelaajien siirtymistä futsalin pariin voi olla hyötyä futsalin pelaajapolkujen luomisessa, joita esimerkiksi Suomessa ollaan vasta rakentamassa. Lisäksi käyn futsalin ja jalkapallon keskeisimpiä perusteita läpi, jotta lukijalle selviää näiden lajien erot sekä miksi futsal tarvitsee omaa spesifistä tutkimusta, eikä voi nojautua ainoastaan jalkapallosta tehtyihin tutkimuksiin esimerkiksi pienpeleistä. Olen pyrkinyt myös tuomaan näkökulmia, kuinka futsal sopisi koululiikuntaan, sillä koulun liikuntatunnit ovat oiva paikka tutustuttaa oppilaita eri lajeihin ja parhaassa tapauksessa löytää oppilaalle uusi harrastus.