Pilvipalveluiden hankintaan vaikuttavat tekijät julkisella sektorilla - Jalkanen, Artte (2022)
Pilvipalvelut ovat uusi teknologia, jonka avulla organisaatioiden on mahdollista ulkoistaa laskentalaitteistoaan. Niiden avulla organisaatioiden on mahdollista esimerkiksi tehostaa liiketoimintaa, hyödyntää ekologisempaa it-infrastruktuuria ja tehdä merkittäviä säästöjä. Hyötyjen myötä pilvipalveluiden hankkiminen yleistyy kovaa vauhtia yksityisellä ja julkisella sektorilla. Julkinen sektori on merkittävä hankkija ja sen hankinta valinnoilla on merkitystä isommassa kuvassa. Akateemista kirjallisuutta julkisen sektorin pilvipalveluista on tarjolla kuitenkin niukasti. Tässä kandidaatintutkielmassa toteutetaan kirjallisuuskatsaus, jonka perusteella eritellään pilvipalveluiden hankintaan vaikuttavia tekijöitä julkisella sektorilla. Tutkielman perusteella löydetään useita merkittäviä tekijöitä, jotka jaotellaan neljään kategoriaan. Tutkielman perusteella löydetään julkisen sektorin puolelta vaikuttavia tekijöitä, joita ei esiinny yksityisellä sektorilla. Havaitaan, että julkisella sektorilla päätöksiin vaikuttaa moninaisemmat syyt kuin yksityisellä sektorilla. Esimerkiksi luottamus nousee erityisen merkittäväksi julkisella sektorilla, kun taas yksityisellä se ei ole merkittävä tekijä. Tutkimus onnistuu luomaan suuntaa antavan yleis-katsauksen julkisen sektorin hankintapäätöksiin vaikuttavista tekijöistä. Sen lisäksi tutkimuksessa havaitaan poikkeavuuksia julkisen sektorin ja yksityisen sektorin vaikuttavien tekijöiden välillä. Tämä osaltaan korostaa tarvetta jatkotutkimuksille julkisen sektorin pilvipalveluiden hankinnasta.