Liikevaihdon tarkastaminen : tilintarkastajien kokemuksia - Kajuutti, Iida (2022)
Liikevaihto on yksi tuloslaskelman eristä, jolla on vaikutusta moniin eri seikkoihin, kuten tunnuslukuihin, yhtiön velvollisuuteen valita tilintarkastaja sekä yhtiön kokoluokkaan. Viime vuosina myös Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on kiinnittänyt huomiota laaduntarkastuksissaan liikevaihdon tarkastamiseen ja tehnyt laaduntarkastuksissaan havaintoja, jotka osoittavat, että käytänteet tarkastaa liikevaihtoa voivat vaihdella. Aiemmissa tutkimuksissa on kartoitettu vähän liikevaihdon tarkastamiseen liittyviä tekijöitä sekä mahdollisia syitä tarkastuksen haastavuudelle. Tässä tutkielmassa tavoitteena on kartoittaa liikevaihdon tarkastamiseen vaikuttavia tekijöitä sekä muodostaa käsitys tarkastamiseen liittyvistä ongelmakohdista ja käytettävistä tarkastustoimenpiteistä.