Keventämällä samaan lopputulokseen? : urheiluyläkoulun soveltuvuuskokeet - Kalari, Tanja (2022)
Tutkimuksen tavoite oli tutkia urheiluyläkoulun valtakunnallisten soveltuvuuskokeiden keventämistä tarkastelemalla sukupuolten välisiä eroja ja soveltuvuuskokeiden osioiden välisiä yhteyksiä. Lisäksi tarkasteltiin eri lajiryhmien sijoittumista soveltuvuuskokeiden lopputuloksissa. Motorisia perustaitoja ja liikuntakykyisyyttä mitattiin seitsemässä osiossa (kestävyys, voima, välineenkäsittelytaito, tasapainotaidot ja rytmi, liikkumistaidot ja nopeus, liikkuvuus, koulukohtainen). Aineisto kerättiin Tampereella urheiluyläkoulun soveltuvuuskokeiden yhteydessä tammi- helmikuussa 2022. Tutkittavia oli yhteensä 195, joista 94 poikaa ja 101 tyttöä. Tulosten analyysissä käytettiin Pearsonin korrelaatiokerrointa, keskihajonnan tarkastelua, Levenen testiä, riippumattomien otosten t-testiä ja yksisuuntaisen varianssianalyysin monivertailutestiä ja prosenttiosuuksien tarkastelua. Soveltuvuuskokeisiin osallistuneista hakijoista pojat olivat tyttöjä parempia kestävyyden- (p < 0,05), välineenkäsittelytaitojen- ja koulukohtaisen testin osioissa (p < 0,01). Tytöt olivat poikia parempia tasapainotaitojen ja rytmin- sekä liikkuvuuden osioissa (p< 0,01). Pojilla havaittiin vahvaa korrelaatiota kestävyys- ja voimaosion (r = 0,588, p < 0,01), kestävyys- ja koulukohtaisen osion (r = 0,621, p<0,01) ja tasapainotaito ja rytmi- sekä liikkuvuusosion (r = 0,504, p < 0,01) välillä. Tytöillä korrelaatio oli vahvaa voima- ja liikkumistaitojen osion (r = 0,548, p < 0,01) välillä. Tytöt saivat parhaat pisteet liikkuvuusosiosta, pojat liikkumistaitojen osiosta. Jalkapalloilijoiden suhteellinen osuus nousi sadan ja 50 parhaan hakijan joukossa verrattuna otokseen. Soveltuvuuskokeen eri osioissa mitattiin samoja liikuntakykyisyyden ja motoristen perustaitojen osa-alueita. Pudottamalla osioiden määrä neljään katetaan motoristen taitojen ja liikuntakykyisyyden mittaaminen monipuolisesti.