Johtajien näkemyksiä tiedon välittymisestä johtaja-työntekijävuorovaikutuksessa - Oksanen, Heta (2022)
Tämän maisterintutkielman tavoitteena on kuvata ja ymmärtää johtajien näkemyksiä tiedon välittymisestä johtajan ja työntekijän vuorovaikutuksessa. Tutkimuksessa tarkastellaan tiedon välittymisen ongelmia ja hyviä käytänteitä johtajan ja työntekijöiden välillä sekä tiedon välittymisen arviointia. Tutkielma toteutettiin laadullisin menetelmin ja tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelulla ja käsiteltiin teemoittelemalla. Tutkimusta varten haastateltiin kuutta keskijohdon ja ylimmän johdon edustajaa eri alojen tietointensiivisistä organisaatioista. Tutkimustuloksista nousee monenlaisia tiedon välittymistä hankaloittavia tekijöitä. Tulosten mukaan työyhteisössä on lisäksi työntekijöiltä salattavaa tietoa, kuten työsuhteisiin liittyvä tieto, eivätkä johtajat jaa työntekijöille keskeneräistä tietoa. Johtajat haluaisivat puolestaan saada työntekijöiltä avoimemmin arkaluontoista tietoa, esimerkiksi työntekijän jaksamiseen tai tehtyihin virheisiin liittyen. Erityisesti kasvokkaistilanteet nousevat tuloksista hyvinä tiedon välittymisen käytänteinä. Nämä koetaan tehokkaimmiksi tiedon välittymisen tilanteiksi. Kahdenkeskiset kasvokkaistilanteet sopivat lisäksi monimutkaisen tai arkaluontoisen tiedon välittämiseen. Tuloksista nousee myös erilaisia hyviä teknologiavälitteisiä tiedon välittymisen käytänteitä. Tuloksista selviää, että haastateltujen johtajien työyhteisöissä arvioidaan tiedon välittymistä systemaattisesti kyselyin tai arviointilomakkein ja antamalla palautetta spontaaneissa kohtaamisissa. Tuloksista selviää kuitenkin, että johtajat eivät hyödy tarpeeksi tiedon välittymisen arviointikäytänteistä. He eivät saa konkreettisia vastauksia siihen, millaista tietoa työntekijät haluavat saada enemmän ja millaista tietoa työntekijät kokevat heiltä salattavan. Johtajien mukaan työntekijöiden antamat arvioinnit tiedon välittymisestä ja viestinnästä ovat yleisesti heikkoja tai työntekijät ilmaisevat saavansa tietoa heikosti. Tämä tukee yleistä suuntaa siitä, etteivät työntekijät tunne saavansa tarpeeksi tietoa. Tulosten mukaan johtajat ovat kuitenkin itse enimmäkseen tyytyväisiä tiedon välittymiseen työntekijöiden kanssa. Tutkimuksen tulokset vahvistavat siten aikaisempia tutkimustuloksia myös siitä, että johtajat kokevat tiedon välittymisen työyhteisössä paremmaksi kuin työntekijät. Näin ollen työntekijöiden arvioinnit tiedon välittymisestä ja viestinnästä ovat ristiriidassa johtajien omien käsitysten ja kokemusten kanssa.