Psykologisten tekijöiden yhteys fyysisen aktiivisuuden ja painon muutokseen : tuloksia hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuvasta Muutosmatka-elintapainterventiosta - Alajärvi, Veera; Miettinen, Henna (2022)
Ylipaino ja fyysinen inaktiivisuus ovat merkittäviä kansanterveydellisiä haasteita, joihin yksilötasolla voi vaikuttaa terveyttä edistävillä elintavoilla. Elintapamuutoksen onnistumiseen vaikuttavat erilaiset psykologiset tekijät, ja tutkimuksissa on havaittu, että psykologisen joustavuuden lisäämiseen tähtäävä hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT) voi olla hyödyllinen menetelmä elintapamuutoksen tukemisessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, tapahtuiko tutkittavien psykologisessa joustavuudessa, ajatusten tukahduttamisessa, fyysisessä aktiivisuudessa ja painossa muutosta HOT:aan perustuvan elintapamuutosintervention sekä seurantajakson aikana. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää, oliko psykologisissa tekijöissä tapahtuvalla mahdollisella muutoksella yhteyttä fyysisen aktiivisuuden ja painon mahdolliseen muutokseen.