”Jos ei kunta tiedota niin jollakinhan se tyhjiö täyttyy” : kuntien ja paikallislehtien ajatuksia kuntaviestinnän ja journalismin suhteesta - Venho, Vilma (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa kartoitetaan paikallislehtien ja niiden ilmestymiskuntien ajatuksia kasvavassa olevasta ilmiöstä, kuntaviestinnän vaikutteiden ottamisesta journalismista. Koska ilmiö on suhteellisen uusi, ei siitä ole vielä kovin paljon julkaistua tutkimusta. Aihe on siis mielenkiintoinen sekä itsessään että myös sen uutuuden vuoksi. On tärkeää saada tutkimustietoa ilmiön jokaisesta vaiheesta, alusta alkaen. Tämä tutkielma kysyy yksinkertaisen kysymyksen: miten paikallislehdissä ja niiden ilmestymiskunnissa koetaan kuntaviestinnän muuttuminen journalistisempaan suuntaan? Inspiraationa tutkielman aiheelle toimivat sekä omat kokemukset paikallislehtien toimittajana että Uutismedian liiton vuoden 2020 lopulla julkaisema Kuntaviestinnän muodot -kyselytutkimus. Em. tutkimuksen mukaan viidesosa kyselyyn vastanneista paikallislehtien päätoimittajista koki, että kuntaviestinnällä on suuria paikallisten lehtien liiketoimintaa haittaavia vaikutuksia. Tähän tutkimukseen haastateltiin kolmea paikallislehden edustajaa ja kolmea niiden ilmestymiskunnan edustajaa. Paikallislehtien osalta haastateltaviksi valikoitui kaksi päätoimittajaa ja yksi toimituspäällikkö, Kuntien osalta haastattelin kahta kunnanjohtajaa ja yhtä markkinointiasiantuntijaa. Aineiston analyysi paljasti, että tähän tutkimukseen haastatelluissa paikallislehdissä ei koeta kuntien aktivoitunutta ja journalismilta näyttävää viestintää aivan niin suurena haittana, kuin aikaisemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi. Kunnat puolestaan eivät koe, että päätös viestinnän tyylin muuttamiselle journalismin kaltaiseksi olisi ollut kovinkaan tietoinen, vaan tyyli on ohjautunut siihen suuntaan kuin itsestään. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että tästä alati kasvavasta ilmiöstä kaivataan lisää tutkimustietoa. Perinteisen journalismin, erityisesti paikallisjournalismin, huono taloudellinen tilanne on ollut tiedossa jo pitkän aikaa, ja journalismista viestintäänsä vaikutteita lainaavat kunnat ovat omalta osaltaan kääntämässä tätä käyrää entisestäänkin jyrkempään laskuun.