Kodin IoT-laitteiden tulevaisuus - Kariuki, Emilia (2022)
Esineiden Internet, eli Internet of Things, kuvaa erilaisten laitteiden sekä palvelujen sisältämiä internetominaisuuksia. Esineiden internet yhdistää laitteet langattomasti internetin avulla, mahdollistaen entistä tehokkaamman tiedonsiirron sekä kommunikoinnin. Tämä tuo helpotusta niin yksityishenkilöille, kuin myös yhteiskunnallisille toimijoille. Yksi yleisimmistä Esineiden Internetin käyttö-kohteista yksityishenkilöiden keskuudessa on kodin IoT-laitteet, jotka älyllistävät sekä automatisoivat kodin hoidon ja ylläpidon tehtäviä. Kodin IoT-laitteiden tarjonta ja ominaisuudet ovat edistyneet vuosi vuodelta, joka muokkaa hintatasoa ja luo käyttäjille uusia mahdollisuuksia. IoT-laitteiden käyttöön ja kehittymiseen liittyy myös uhkia muun muassa tietoturvan osalta. Kodin IoT-laitteiden tulevaisuus on aiheena tärkeä, sillä kotiin ja asumiseen liittyvät inter-nettiin yhdistetyt laitteet lisääntyvät vuosi vuodelta. Kodin IoT-laitteiden käyttämisestä pyritään jatkuvasti kehittämään tehokkaampaa muun muassa käyttökokemuksen, energiatehokkuuden sekä laitteiden yhdistettävyyden kannalta. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan kodin IoT-laitteiden tulevaisuuden näkymiä, niiden tarjoamia mahdollisia hyötyjä sekä haittoja. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman lopputuloksena todetaan, että kodin IoT-laitteiden alan tulevaisuus jatkaa näillä näkymin ripeää kasvua ja kehitystä yhä kiihtyvään tahtiin. Itse laitteet näyttävät kehittyvän ennen kaikkea helppokäyttöiseen sekä käyttäjäystävälliseen itseohjautuvaan suuntaan, asukkaan elämän helpottamiseksi sekä käyttäjäryhmän kasvattamiseksi. Tulevaisuuteen liittyy myös uhkia erityisesti tietoturvan osalta, mutta yleisimmät uhkat tiedostetaan alalla ja niiden minimoimisen eteen tehdään toimia niin Suomessa kuin kansainväliselläkin tasolla.