Tekoäly ERP-järjestelmään integroiduissa varastonhallinnassa ja taloushallinnossa - Jurmu, Okko (2022)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkitaan tekoälyn hyödyntämistä ERP-järjestelmään integroiduissa varastonhallinnassa ja taloushallinnossa. ERP-järjestelmä (Enterprise Resource Planning) eli toiminnanohjausjärjestelmä on yritysten käyttämä ohjelmistoratkaisu, joka tukee kaiken yrityksen läpi virtaavan tiedon, kuten talous-, kirjanpito-, henkilöstö-, toimitusketju- ja asiakastietojen saumatonta integrointia. ERP-järjestelmä voidaan räätälöidä yrityksen tarpeiden mukaan ja sen eri integraatioissa on mahdollista hyödyntää tekoälyä. Tekoäly on nykypäivänä esillä yhä enenevissä määrin elämän eri osa-alueilla. Tekoälyn yksiselitteinen määritteleminen on haastavaa, mutta sen voidaan sanoa olevan esimerkiksi ihmisälyn simulointia tietokoneella. Tämän tutkielman tutkimuskysymys on: Miten tekoälyä voidaan hyödyntää ERP-järjestelmään integroiduissa taloushallinnon ja varastonhallinnan toiminnallisuuksissa? Tutkielma on toteutettu tieteellisenä kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen aihe valikoitui henkilökohtaisesta mielenkiinnosta ERP-järjestelmiä ja tekoälyä kohtaan sekä aiheen vähäisestä aiemmasta tutkimuksesta johtuen. Tutkielman alussa syvennytään ERP-järjestelmiin ja tekoälyyn erillään ja tutkielman loppupuolella selvitetään vastaus tutkimusongelmaan. Keskeisimmät hyödyt tekoälyn käytöstä taloushallinnossa ja varastonhallinnassa ovat kustannusten aleneminen, tehokkuus sekä ihmisten tekemien virheiden minimoiminen.