Obsessioista oivalluksiksi, kompulsioista kuviksi : pakko-oireisesta häiriöstä kommunikoiminen taidetyöpajan avulla - Vessman, Oona (2022)
Pakko-oireinen häiriö eli OCD on sairaus, jonka voidaan todeta olevan yhteydessä kommunikaatiovaikeuksiin. Helmikuussa 2022 järjestetyn OCD, minä ja läheiseni – kommunikaation vahvistaminen taiteen sanoin -taidetyöpajan yhteydessä järjestettiin tutkimus, missä selvitettiin luovan ilmaisun vaikutuksia sairaudesta keskustelemiseen. Kolmesta pakko-oireista häiriötä sairastavasta ja kolmesta heidän läheisestään koottu osallistujaryhmä täytti taidetyöpajaan osallistumisen yhteydessä ennakko- ja jälkikyselyn, joissa molemmissa oli kysymyksiä liittyen sairautta koskeviin assosiaatioihin, kommunikaatiovalmiuksiin ja oireista herääviin tuntemuksiin. Tutkimuksessa huomattiin, että taidetyöpajan jälkeisessä kyselyssä osallistujat arvioivat halukkuutensa sairaudesta keskustelemiseen korkeammaksi ja potilaat oireisiin liittyvän häpeän tunteensa matalammaksi. Pakko-oireisesta häiriöstä kommunikoiminen taiteellisen toiminnan kautta on aihe, joka vaatii tulevaisuudessa pidemmällä tarkastelujaksolla ja suuremmalla otannalla toteutettuja jatkotutkimuksia.