Opettajien attribuutiot työrauhaongelmista ja niiden yhteys Työrauha kaikille -intervention vaikuttavuuteen, fideliteettiin ja hyväksyttävyyteen - Menna, Julia; Kuitunen, Pinja (2022)
Työrauhan tukemiseen on kehitetty interventioita, joita toteuttaa koulun henkilökunta. Interventioiden toteuttamiseen voivat vaikuttaa opettajien attribuutiot, joilla tarkoitetaan opettajien näkemyksiä työrauhaongelmien syistä. Attribuutiotutkimus on erityisesti kansallisella tasolla vähäistä, minkä lisäksi attribuutioita kuvaavat mittarit ovat myös kansainvälisesti vaihtelevia ja teoreettisesti vakiintumattomia. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella Työrauha kaikille -interventiotutkimuksessa hyödynnetyn attribuutioita kuvaavan mittarin rakennetta. Mittarin rakennetta tarkasteltiin attribuutioteorian ulottuvuuksien, eli sijainnin, pysyvyyden ja kontrolloitavuuden pohjalta. Lisäksi selvitettiin, ovatko opettajien attribuutiot työrauhaongelmista yhteydessä Työrauha kaikille -intervention vaikuttavuuteen, fideliteettiin ja hyväksyttävyyteen. Tutkimusaineisto oli osa Työrauha kaikille -interventiotutkimusta (N = 208), joka on toteutettu vuosina 2013–2014. Aineiston analyysissa hyödynnettiin eksploratiivista faktorianalyysia, toistomittausten varianssianalyysia ja riippumattomien otosten t-testiä. Attribuutiomittarista löydettiin attribuutio-teorian sijainnin ulottuvuus. Opettajien attribuutioiden sijainti ei ollut yhteydessä intervention vaikuttavuuteen tai fideliteettin. Opettajien attribuutioryhmät erosivat hieman intervention hyväksyttävyyden suhteen siten, että sisäisiä attribuutioita painottavat opettajat arvioivat intervention ulkoisia attribuutioita painottavia opettajia hyväksyttävämmäksi. Tämän tutkimuksen tulokset ehdottavat, että attribuutiotutkimuksessa tulee huomioida sijainnin lisäksi myös pysyvyyden ja kontrolloitavuuden ulottuvuus, jotta voidaan saada todenmukainen kuva niiden vaikutuksesta interventioiden toteuttamiseen ja vaikuttavuuteen.