Free-to-play ja loot boxit : virtuaaliset esineet videopelien ansaintamallina - Kovanen, Valtteri (2022)
Peliala on kokenut viime vuosikymmenen aikana suurta kasvua ja tämän mukana uusi free-to-play ansaintamalli on noussut suosioon. Ensiksi tässä kandidaatintutkielmassa käsitellään kirjallisuuskatsauksen keinoin tätä suurta suosiota saavuttanutta free-to-play-mallia, jossa videopeli itsessään tarjotaan kuluttajien saataville ilmaiseksi. Pyrkimyksenä on määrittellä sen keskeisiä ominaisuuksia ja erot perinteiseen videopelien vähittäismyyntiin. Tarkastelun kohteen olivat myös mallin hyödyt ja ongelmat, joita pelinkehittäjien tulee ottaa huomioon hyödyntäessään mallia peleissään. Keskeiseksi kysymykseksi muodostui, kuinka pelinkehittäjät korvaavat pelin ilmaisena tarjoamisesta aiheutuvan tulonmenetyksen muilla keinoilla. Suosituimmaksi menetelmäksi nousi ennen kaikkea pelin sisäinen virtuaalisten esineiden myynti. Näistä virtuaalista esineistä perehdyttiin vielä tarkemmin free-to-play-mallissa yleisiin loot boxeihin, jotka eroavat toimintaperiaatteeltaan muista virtuaalisista esineistä. Loot boxit ovat virtuaalisia laatikoita, joista saatavat esineet arvotaan satunnaisesti. Suhteellisesta yksinkertaisuudestaan huolimatta loot boxit voivat kuitenkin erota pelien välillä huomattavasti toisistaan. Näin ollen ensimmäisenä kartoitettiin loot boxien tärkeimmät ominaisuudet ja variaatiot yrittäen luoda niistä kattava kokonaiskuva. Tämän havainnollistamisen jälkeen etsittiin yhteyttä uhkapelaamiseen ja loot boxien väliltä, tarkastellen kuinka viranomaiset, sekä varsinkin tieteellinen yhteisö ovat suhtautuneet ilmiöön. Empiiriset tutkimukset osoittivat selvän korrelaation uhkapelaamiseen ja loot boxien välillä, joten voitiin suurella varmuudella todeta, että loot boxien rajoittamiselle oli perusteltu tarve.