Fragile states produce authoritarian citizens : the relationship between the country of residence and personal-level authoritarianism - Marjomaa, Juhani (2022)
Tässä maisterintutkielmassa selvitin tilastollisia analyysimenetelmiä hyödyntäen, millainen vaikutus ihmisten asuinmaalla ja sen hauraudella (epädemokraattisuudella) on heidän henkilökohtaiseen autoritääriseen orientaatioonsa. Valitsin teoriaohjaavasti joukon European Values Study 2017 -tietoaineistoon sisällytettyjä muuttujia, muodostin autoritääristä orientaatiota mittaavan skaalan ja testasin sen validiteettia. Validoinnin päätteeksi totesin sen enimmiltä osin toimivaksi. Skaala on käyttökelpoinen 31:ssa aineistoon sisällytetyistä yhteensä 34 maasta – sen sisäinen konsistenssi osoittautui riittämättömäksi ainoastaan Armeniassa, Montenegrossa ja Azerbaidzhanissa. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun autoritääristä orientaatiota on tutkittu yhtäältä systemaattisesti vertailevalla otteella, sekä toisaalta näin laajaa ja tilastollisesti edustavaa aineistoa hyödyntäen.