Data-analyysi suomalaisesta pimeän verkon huumekaupasta - Koponen, Joonas (2022)
Tämä tutkimus tutkii suomalaista huumekauppaa data-analytiikan keinoin pimeässä verkossa. Tutkimuskysymykset käsittelevät huumausaineiden esiintyvyyttä pimeässä verkossa, ja tutkimustulosten perusteella arvoidaan huumausaineiden esiintyvyyttä Suomessa. Saatua tulosta verrataan THL:n tekemään jätevesitutkimukseen. Tutkimuksen aineisto (N ≈ 8500) on kerätty tiedonlouhinnan keinoin ja sen pohjalta on laadittu tilastollinen analyysi luokittelija-algoritmia ja sekaannusmatriiseja hyödyntäen. Kyseessä on tapaustutkimus, jonka analyysimenetelmäksi valikoitui luokittelu. Tutkimustuloksen perusteella suomalaisessa huumekaupassa esiintyy eniten kannabista, amfetamiinia ja lääkkeitä. Myös ekstaasia ja subutexia esiintyy verrattain paljon. Hallusinogeenit ja kokaiini muodostavat pienen osuuden jakaumasta ja heroiinia ei esiinny juuri lainkaan. Tulos ei kerro huumausaineiden määrällisestä esiintyvyydestä vaan kyse on enemmän yleisestä esiintyvyydestä tai trendistä. Tutkimustulos ja muut siinä esiin nousseet havainnot ovat linjassa aikaisemman tutkimustiedon kanssa. Tutkimus on yhteiskunnallisesti merkittävä ja antaa tietoa huumausaineiden esiintyvyydestä Suomessa. Lisäksi tutkimus tarjoaa ajankohtaista tietoa jatkuvassa murroksessa olevan pimeän verkon huumekaupan nykytilasta. Tutkimus tarkastelee myös viranomaisten kohdistamia toimia pimeään verkkoon ja tarjoaa heitä hyödyttäviä ideoita. Lisäksi tutkimuksessa esitellään jatkotutkimusaiheita ja pohditaan huumekaupan tulevaisuutta pimeässä verkossa.