Ammatillisen toimijuuden ja tunnetoimijuuden välinen yhteys sekä tunneintervention osuus tämän yhteyden muutoksessa - Partanen, Simo (2022)
Tutkimuksessa tarkasteltiin ammatillisen toimijuuden ja tunnetoimijuuden yhteyttä sekä tunneintervention osuutta tämän yhteyden muutoksessa. Samalla selvitettiin, millaisia tunnetoimijuuden ja ammatillisen toimijuuden arvoja osallistujat raportoivat, miten tunnetoimijuuden raportoidut arvot eroavat tunneinterventioon osallistuneilla ja ei-osallistuneilla sekä miten tunnetoimijuuden ja ammatillisen toimijuuden raportoitujen arvojen yhteys muuttui seurantajaksolla. Tutkimuksessa hyödynnettiin Tunnetoimijuus strategian toteuttamisen tukena (TUNTO2) -hankkeessa kerättyä kyselyaineistoa (N=447). Sähköisen kyselyn mittaukset toteutettiin ennen interventiota ja välittömästi sen jälkeen. Vastaajista 104 osallistui tunneinterventioon. Aineistoa analysoitiin käyttämällä määrällisistä tutkimusmenetelmistä Pearsonin korrelaatiokerrointa, toistomittausten varianssianalyysiä, parittaisten otosten t-testiä ja erotusmuuttujia. Tuloksina havaittiin, että vastaajien raportoidessa korkeampaa ammatillista toimijuutta he raportoivat myös korkeampaa tunnetoimijuutta. Lisäksi tunneinterventioon osallistuneet raportoivat korkeampaa tunteisiin vaikuttamista työssä intervention jälkeen. Havaittiin myös, että vastaajien raportoimat muutokset tunnetoimijuuden ulottuvuuksissa olivat positiivisesti yhteydessä muutokseen osassa ammatillisen toimijuuden ulottuvuuksissa. Tutkimus vahvisti osittain vanhaa tutkimustietoa. Tulokset loivat myös uutta tietoa tunnetoimijuuden ulottuvuuksista. Selvää on, että ammatillinen toimijuus ja tunnetoimijuus ovat kiinteässä yhteydessä.