Maljannosto tiedonjanoon : kategoria-analyysi viiniharrastamisesta - Kieloaho, Viivi (2022)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen, millainen ilmiö viiniharrastaminen on ja miten viiniharrastaminen suhteutuu suomalaiseen alkoholikulttuuriin. Alkoholijuomien käyttötapoja on tutkittu aiemmin etnologian ja antropologian alalla enimmäkseen osana ruoka- ja juomakulttuuria sekä historiaan sijoittuvassa kontekstissa. Alkoholijuomiin liittyvä harrastaminen mainitaan uudemmissa tutkimuksissa, mutta ilmiötä ei ole aiemmin määritelty tarkemmin. Tässä tutkielmassa tavoitteenani oli selvittää, miten viiniharrastajat itse määrittelevät harrastamisen kategoriaa sekä mitä heidän mukaansa harrastamiseen kuuluu.