Kotikissat ja virtuaaliset pelioliot - Niskakoski, Panu (2022)
Tässä tutkimuksessa pyritään monitieteisin menetelmin tarkastelemaan kokevatko kotikissat virtuaalisten peliobjektien kanssa vuorovaikuttamisen leikkisänä kokemuksena. Tutkimusta varten kehitettiin eläinlähtöisesti tutkimusartefakti digitaalisen videopelin muodossa. Tämän leikkisän teknologian pelimekaniikat pohjautuvat sessionaikaiseen vapaaseen spontaaniin leikkiin minimoiden tavanomaisten kaupallisten pelien ihmiskeskeisen suunnittelun. Tutkimusartefakti suunniteltiin palautesilmukassa kahden kotikissan kanssa, joiden käyttäytymistä ja vuorovaikutusta havainnoitiin koko artefaktin kehityksen ajan.