Esikoistaan odottavien isien näkemyksiä työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä vanhempainvapaiden käytöstä - Väisänen, Jenna (2022)
Tässä pro-gradu- tutkimuksessa kuvailtiin, millaisia näkemyksiä esikoistaan odottavilla iseillä on työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä suunnitelmista vanhempainvapaiden käyttöön tulevan lapsen synnyttyä. Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa kansainvälistä Yhteisvanhemmuuteen oppimassa-tutkimushanketta. Haastatteluaineisto kerättiin etäyhteyksin vuonna 2020, ja tähän tutkimukseen valittiin harkinnanvaraisesti 30 esikoistaan odottavaa miestä. Tutkimuksen aineiston analyysissa hyödynnettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia ja tyypittelyä. Tulokset osoittivat esikoistaan odottavien isien näkevän työn ja perheen yhteensovittamisen nykytilanteessa kohtuullisen tasapainoisena, ja tuloksista oli tunnistettavissa työn ja perheen yhteensovittamista sekä tukevia että haastavia tekijöitä. Vanhempainvapaiden käytön suunnitelmista tuloksista tunnistettiin neljä isätyyppiä. Suurin osa esikoistaan odottavista iseistä suunnitteli käyttävänsä vanhempainvapaita kolme viikkoa lapsen syntymän jälkeen, tai suunnitelmat eivät olleet vielä tiedossa. Lisäksi joukossa oli isejä, jotka eivät aikoneet käyttää vanhempainvapaitaan. Isien näkemyksistä painottui kuitenkin vahva toive olla enemmän kotona, ja tutkittavien joukossa oli myös isejä, joilla oli suunnitteilla pidemmät vanhempainvapaat. Tutkimuksesta voidaan päätellä työn ja perheen yhteensovittamisen olevan kohtuullisen onnistunutta esikoistaan odottavilla iseillä, mutta erityisesti vahva työorientaatio sekä globaalit ympäristöön liittyvät tekijät haastoivat sitä. Lisäksi näkyvillä ovat edelleen perinteiset sukupuoliroolit liittyen hoivavastuun jakamiseen, ja tuloksista oli nähtävissä asenteellisia tekijöitä vanhempainvapaiden suunnitelmien käyttöön.