Kohtaamisen haasteet sosiaalityössä - Mäkelä, Joonas (2022)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, millaisia kohtaamiseen vaikuttavia haasteita sosiaalityön kasvokkaisissa tapaamisissa ilmenee. Kohtaamisen taustalla vaikuttavat globaalit ja kansainväliset ilmiöt, arvot ja asenteet, sekä sen yhteiskunnalliset ja poliittiset suuntaukset, jotka heijastuvat myös sosiaalityön rakenteisiin. Näitä ovat uusliberalistinen talouspolitiikka ja New Public Management- hallintotapa, jota myös managerialismiksi kutsutaan. Valta vaikuttaa kaikkialla sosiaalityössä, myös kohtaamisessa. Lisäksi tutkielmassani vertaillaan kirjallisten aineistojen valossa haasteiden muotoja aikaisempaan verrattuna. Tutkimuksen näkökulma keskittyy etsimään kohtaamisen haasteita kirjallisesta aineistosta kirjallisuuskatsaus-menetelmää käyttäen. Tarkastelunäkökulmassa ilmenee pääsääntöisesti sosiaalityöntekijän ammattirooli, vaikka asiakkaaseen liittyvät teemat ovatkin läsnä työssä. Tutkimustuloksista ilmenee, mitkä ovat ajankohtaisia kohtaamisen haasteita sosiaalityössä. Näitä ovat kiire ja ajanpuute, osaamiseen ja asiantuntijuuteen liittyvät tekijät, kuten tieto, kokemus ja taidot, sekä konservatiivisen ja liberalistisen ideologian aiheuttamat arvoristiriidat. Lisäksi yhteisymmärryksen puutteet, jotka johtuvat kielitaidon ja tiedon puutteista sekä luottamuksellisuuden saavuttamattomuudesta, erityisesti, jos ammattilainen tekee virheitä. Vahingollisia haasteita ovat fyysinen ja verbaalinen väkivalta. Myös sosiaalityöntekijöiden ammatilliset ristiriidat vaikuttavat kohtaamiseen, varsinkin, jos toimitaan annettujen ohjeiden tai keskinäisten sopimusten vastaisesti. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että kirjallisen aineiston perusteella kohtaamisten haasteita sosiaalityössä on ilmennyt 1980-luvulta lähtien ja ne ovat pysyvä osa sosiaalityötä. Kirjallista aineistoa tarkastellessa nousevat uutena esille erityisesti maahanmuuttajiin ja monikulttuurisuuteen liittyvät kohtaamisten haasteet viimeisten 15-20 vuoden aikana. Aineistoja keskenään vertailtaessa ajankohtaiseksi nousee myös peliongelmaisten kohtaaminen sosiaalityössä. Sosiaalityöntekijän osaaminen, ammatillisuus ja asiantuntijuus näyttäytyvät myös keskeisinä teemoina aikaisempien ja ajankohtaisten aineistojen tarkastelussa. Erilaiset arvoristiriidat ja arvomaailmojen törmäykset näyttäytyvät myös lisääntyneen aineistojen valossa, sekä sosiaalityöntekijän vallankäyttö.