Grossmanin mallin matemaattiset perusteet - Hukkanen, Toni (2022)
Työssä tarkastellaan Michael Grossmanin vuonna 1972 julkaisemaa terveyden investointimallia. Grossmanin mallin perusajatuksena on, että terveys on valinta, joka suoritetaan investoimalla terveyteen aikaa ja rahaa. Näiden rajallisten resurssien investoimisesta muodostetaan optimointimalli, jonka ratkaisua tarkastelemalla voidaan tehdä havaintoja erilaisten valintojen ja olosuhteiden muutosten vaikutuksista terveyteen. Tässä työssä tutkitaan mallin matemaattisia perusteita ja esitetään Grossmanin julkaisun matemaattisten tulosten yksityiskohtaiset todistukset. Työn tavoitteena on matematiikan kautta syventää ymmärrystä Grossmanin mallin taustalla olevista ideoista sekä samalla pohtia joitakin malliin liittyviä ongelmakohtia.