Depression-related alterations in deviance detection ERPs in the auditory and somatosensory modality - Topal, Volkan; Louhisto, Kasper (2022)
Automaattisilla sähköfysiologisilla aivovasteilla mitatut kuulo- ja tuntoärsykemuutokset ovat potentiaalisia työkaluja masennuksen hermostollisten merkkien tunnistamiseksi. Kyseiset vasteet ovat kuitenkin saaneet osakseen vain vähän huomiota tutkimuskirjallisuudessa. Tässä tutkimuksessa käytimme oddball -paradigmaa (jossa harvinainen ‘poikkeava ärsyke’ annettiin ‘toistettujen ärsykkeiden’ sarjassa), mittaamaan auditiivisen intensiteettimuutoksen ja somatosensorisen lokaatiomuutoksen aiheuttamia tapahtumasidonnaisia herätevasteita (ERP), tarkemmin ottaen poikkeavuusnegatiivisuus- (MMN/MMR) ja P3a -vasteita. Tarkastelimme näiden herätevasteiden kykyä erotella masentuneet potilaat ei-masentuneista verrokeista. Lisäksi tutkimme korreloiko BDI-II-kyselyllä mitattu masennuksen vakavuusaste (kokonaisvakavuus, somaattisen oireilun vakavuus, tai kognitiivisaffektiivisen oireilun vakavuus) herätevasteiden kanssa. Kaiken kaikkiaan 57 tutkittavaa, iältään 18–62 vuotta (18 masentunutta, 39 ei-masentunutta), osallistui tutkimukseen. Tämän tutkimuksen tulokset osoittivat, että yksikään herätevasteista ei erotellut masentuneita potilaita ei-masentuneista verrokeista. Lisäksi yksikään masennuksen vakavuusasteindekseistä ei korreloinut tapahtumasidonnaisten herätevasteiden kanssa. Tulokset viittaavat siihen, että muutoksen havaitseminen auditiivisessa ja somatosensorisessa ärsykeympäristössä on normaalilla tasolla masentuneilla potilailla, ja näin ollen kyseisistä tapahtumasidonnaisista herätevasteista ei löydetty potentiaalia masennuksen hermostollisten merkkien tunnistamiseksi. Pienestä otoskoosta johtuen tutkimuksen tuloksia tulisi kuitenkin pitää suuntaa antavina. Lisätutkimusta tarvitaan, jotta voitaisiin muodostaa luotettavia johtopäätöksiä tapahtumasidonnaisten herätevasteiden potentiaalista tunnistaa masennuksen hermostollisia merkkejä.